espa
ΣΠΑΝΑΚΟΠΙΤΑ

ΣΠΑΝΑΚΟΠΙΤΑ

Υλικά:

  • 1 κιλό φύλλα χωριάτικα
  • 1 κιλό σπανάκι φρέσκο
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • 5-6 κρεμμυδάκια φρέσκα
  • 100 γρ Κεφαλογραβιέρα ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ τριμμένη
  • 300 γρ. φέτα ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ τυρί σε κομματάκια
  • 2 αβγά
  • ελαιόλαδο για άλειμμα των φύλλων
  • 4 κ.σ. άνηθο
  • 1 κ.σ. ρύζι
  • 2 κ.σ. κρέμα γάλακτος ή γάλα
  • αλάτι-πιπέρι

 

Εκτέλεση:

Πλένουμε καλά το σπανάκι, το κόβουμε σε κομματάκια μικρά, το στύβουμε, το αλατίζουμε και το βάζουμε σε ένα μεγάλο σκεύος, μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά και δημιουργούμε τη γέμιση ανακατεύοντας.

Στη συνέχεια, αλείφουμε εν ταψί με λάδι και στρώνουμε τα μισά φύλλα, αλείφοντας και αυτά ένα-ένα με λάδι. Ρίχνουμε την γέμιση, την απλώνουμε σε όλο το ταψί ώστε να έχει το ίδιο πάχος διπλώνουμε τα φύλλα πού εξέχουν προς τα μέσα, τα αλείφουμε με λαδάκι και προσθέτουμε τα υπόλοιπα φύλλα (αλείφουμε και αυτά με λαδάκι ένα-ένα).

Κόβουμε τα φύλλα πού εξέχουν και χαράζουμε τα επάνω φύλλα σε κομματια.  Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 25-30 λεπτά, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν τα φύλλα.