espa
Συνταγές KΙΣ ΛΟΡΕΝ ΜΕ ΓΡΑΒΙΕΡΑ

KΙΣ ΛΟΡΕΝ ΜΕ ΓΡΑΒΙΕΡΑ

Υλικά
για την ζύμη
100 γρ. βούτυρο
185 γρ. αλεύρι μαλακό
1 κρόκο αυγού
3 κουταλιές της σούπας παγωμένο νερό
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

για την γέμιση
220 ml. κρέμα γάλακτος πλήρες
120 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
80 ml. γάλα φρέσκο
150 γρ. γραβιέρα ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
150 γρ. μπέικον
1½ κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα
3 αυγά
Μοσχοκάρυδο
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

Εκτέλεση

 

Φτιάχνουμε τη ζύμη: Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε το βούτυρο, χωρίς να έχει ξεπαγώσει, σε τεμάχια και τρίβουμε μαζί με το αλεύρι μέχρι να ενωθούν τα δύο υλικά σε ένα ομογενοποιημένο τρίμμα. Προσθέτουμε τον κρόκο αυγού,  το αλάτι, την ζάχαρη και το παγωμένο νερό, ζυμώνουμε για λίγα λεπτά να ενωθούν τα σε μια σφιχτή ζύμη. Τυλίγουμε με μεμβράνη και αφήνουμε την ζύμη για 15′ στην κατάψυξη.

Ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο και τη στρώνουμε, πάνω σε αντικολλητικό χαρτί, σε μια ταρτιέρα και τη βάζουμε ένα τέταρτο στο ψυγείο και στη συνέχεια σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 ο  C αφού βάλουμε πάνω της ένα βάρος (όσπρια που αφαιρούμε μετά από το ψήσιμο) και ψήνουμε για 15’.

 

Φτιάχνουμε τη γέμιση: Σωτάρουμε για μερικά λεπτά το μπέικον. Κόβουμε την μισή ποσότητα της γραβιέρας σε κύβους και τρίβουμε την υπόλοιπη. Σε ένα μπολ χτυπάμε την κρέμα γάλακτος, το γάλα, το γιαούρτι, την μουστάρδα προσθέτουμε μοσχοκάρυδο και τέλος τα αυγά και ανακατεύουμε καλά με σύρμα.Βγάζουμε την τάρτα από τον φούρνο και αφαιρούμε τα όσπρια. Προσθέτουμε το μπέικον, τους υπόλοιπους κύβους της γραβιέρας και ρίχνουμε επάνω το μείγμα που ετοιμάσαμε με την κρέμα. Πασπαλίζουμε με την τριμμένη γραβιέρα προσθέτοντας φρέσκο πιπέρι.

Ψήνουμε την στους 175 ο  C μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια, περίπου 35-40 λεπτά.